I Kazuris fabrik

Tillverkningen av Kazuri startades år 1975 av lady Susan Wood. Hon ville erbjuda ensamförsörjande kvinnor en möjlighet till försörjning, något som är ett viktigt för Kazuri än idag.

I fabriken i Karen strax utanför Nairobi kan besökare följa processen där kvinnorna skapar varje pärla för hand. Utöver en god anställningstrygghet har kvinnorna konstnärlig frihet vilket syns i de färdiga smyckena. Kazuri säljs i utvalda butiker över hela världen och de färgglada formerna och en god kvalitet är deras signum.

Pärlorna tillverkas av lera från Mt Kenya området inte långt från fabriken. Leran processas till rätt konsistens hos Kazuri som därmed kontrollerar hela tillverkningskedjan. Med skålformade mått säkerställer kvinnorna att varje pärla blir lika stor och det är fantastiskt att se hur snabbt de rullar pärlor av olika modeller.

Kazuri 1

När pärlorna är klara görs hål i dem och de läggs ut i solen för att torka i ca 5 timmar. Därefter bränns de i ugn i 8 timmar innan de mäts, räknas och sorteras.

De färdiga pärlorna målas därefter i olika färger och mönster i en annan del av fabriken. Även detta steg i tillverkningen är manuellt och alla detaljer målad med pensel. Detta gör att varje pärla är ett unikt litet konstverk. På en av bilderna nedan ser ni en kvinna som omsorgsfullt målar en pärla.

 

2014-10-30 12.50.32 156

När pärlorna bränts i ugn i ytterligare 8 timmar sorteras de i olika former, färger och mönster och kvinnorna som arbetar med att tillverka de färdiga smyckena tar vid. De färdiga smyckena säljs i butiken bredvid fabriken och i butiken över hela världen.

De färdiga smyckena är vackra och personliga Känner man på en pärla kan man ana fingeravtryck från den kvinna som rullat just den pärlan och har den ett mönster kan man fascineras över de detaljer som omsorgsfullt målats dit.

159

Vid våra besök har vi handplockat ett urval av de vackra smyckena och då vi arbetar utan mellanhänder kan vi hålla våra priser låga.